Вовед во вообичаени методи за бланирање во обработката на лим

1. Ножици за плочи: ножиците за плочи се најкористената опрема за сечење плочи во различни индустриски одделенија.Ножиците за плочи припаѓаат на машини за линеарно сечење, кои главно се користат за сечење на линеарни рабови на метални плочи со различни големини и за сечење едноставни материјали со ленти.Цената е мала, а точноста е помала од 0,2, но може да обработува само ленти или блокови без дупки и агли.

Ножиците за плочи главно се поделени на ножици со рамни сечила, ножици со коси плочи и повеќенаменски ножици за плочи.

Машината за стрижење со рамен нож има добар квалитет на стрижење и мало изобличување, но има голема сила на смолкнување и голема потрошувачка на енергија.Има многу механички менувачи.Горните и долните сечила на машината за стрижење се паралелни едни со други, што вообичаено се користи за топло стрижење на расцветани заготовки и плочи во валавници;Според неговиот режим на сечење, може да се подели на тип на сечење нагоре и тип на сечење надолу.

Горните и долните сечила на машината за стрижење на навалени сечила формираат агол.Општо земено, горното сечило е наклонето, а аголот на наклон е генерално 1 ° ~ 6 °.Силата на смолкнување на ножиците со коси сечила е помала од онаа на ножиците со рамни сечила, така што моќноста на моторот и тежината на целата машина се значително намалени.Најшироко се користи во пракса.Многу производители на ножици произведуваат ваков вид ножици.Овој вид ножици за плочи може да се поделат на два вида според формата на движење на потпирачот за ножеви: ножици за отворање на плочи и ножици за навалување;Според главниот систем за пренос, тој е поделен на хидрауличен пренос и механички менувач.

Ножиците за повеќенаменски плочи главно се поделени на ножици за свиткување на плочи и комбинирани ножици за удирање.Машината за виткање и стрижење лим може да заврши два процеси: стрижење и виткање.Комбинираната машина за удирање и стрижење не само што може да го заврши стрижењето на плочите, туку и профилите за стрижење.Најмногу се користи во процесот на бланирање.

2. Панч: го користи перфораторот за удирање на рамните делови откако ќе ги одвитка деловите на плочата во еден или повеќе чекори за да формира материјали со различни форми.Ги има предностите на краткото работно време, високата ефикасност, високата прецизност и ниската цена.Погоден е за масовно производство, но калапот треба да се дизајнира.

Според структурата на преносот, ударите можат да се поделат во следниве категории:

Механички удар: механички менувач, голема брзина, висока ефикасност, голема тонажа, многу честа појава.

Хидраулична преса: управувана од хидрауличен притисок, брзината е побавна од машините, тонажата е голема, а цената е поевтина од машините.Тоа е многу честа појава.

Пневматски удар: пневматски погон, споредлив со хидрауличниот притисок, но не толку стабилен како хидрауличниот притисок, што обично е поретко.

Механички удар со голема брзина: главно се користи за континуирано сечење на моторни производи, како што се поставување на мотор, нож на роторот, NC, голема брзина, до околу 100 пати повеќе од обичните механички удари.

CNC удар: овој вид на удар е посебен.Главно е погоден за обработка на делови со голем број дупки и дистрибуција на густина.

3. Запирање на CNC перфораторот: CNC перфораторот има висока ефикасност и ниска цена.Точноста е помала од 0,15 mm.

Работата и мониторингот на NC перфораторот се завршени во оваа единица NC, која е мозокот на NC ударот.Во споредба со обичните удари, CNC ударите ги имаат следните карактеристики:

● висока прецизност на обработка и стабилен квалитет на обработка;

● голема ширина на обработка: 1,5 m * 5 m ширина на обработка може да се заврши одеднаш;

● може да врши повеќекоординатна врска, да обработува делови со сложени форми и може да се сече и формира;

● кога се менуваат деловите за обработка, обично треба да се смени само програмата NC, што може да заштеди време за подготовка на производството;

● висока ригидност и висока продуктивност на ударната преса;

● перфораторот има висок степен на автоматизација, што може да го намали интензитетот на трудот;

● едноставна работа, со одредени основни компјутерски познавања и може да се започне по 2-3 дена обука;

4. Ласерско бришење: користете метод на ласерско сечење за да ја исечете структурата и обликот на големата рамна плоча.Како NC бланкер, треба да напише компјутерска програма, која може да се користи за рамни плочи со различни сложени форми, со точност од 0,1.Ефикасноста на ласерското сечење е многу висока.Со уредот за автоматско напојување, работната ефикасност може значително да се подобри.

Во споредба со традиционалната технологија на производство, ласерското сечење има очигледни предности.Ласерското сечење комбинира високо концентрирана енергија и притисок, така што може да ги намали помалите и потесни површини на материјалот и значително да ја намали топлината и материјалниот отпад.Поради високата прецизност, ласерското сечење може да создаде сложена геометрија, со помазни рабови и појасни ефекти на сечење.

Поради овие причини, ласерското сечење стана одлично решение за автомобилски, воздушни и други проекти за обработка на метали.

5. Машина за пила: главно се користи за алуминиумски профил, квадратна цевка, цевка за цртање жица, кружен челик итн., Со ниска цена и мала прецизност.

За некои многу дебели цевки или дебели плочи, грубата обработка и сечењето тешко се пробиваат со други методи на обработка, а ефикасноста е мала.Цената по единица време на обработка е релативно висока за некои попрецизни методи на обработка.Во овие случаи, тој е особено погоден за употреба на машини за пила.


Време на објавување: 26 февруари 2022 година